5 Aralık 2009 Cumartesi

The Usual Suspects *


Kimi filmler vardır defalarca izlemek istersiniz sonunu bilmiş olmanız bile hiç fark etmez. Sürpriz bir finali olsa bile ilk izleyişte insanda derin hayret nidaları ile izlemiş olsanız bile tekrar tekrar izlemeyi istersiniz. Her ne kadar sonunda ki sürprizden dolayı tekrar izlenmez diyenler olsa bile tekrar izleseniz bile ayrı bir tat alırsınız. İşte “The Usual Suspects”te bu kategoriye giren hatta ilk sıralarda yer alabilecek bir film.
Senaryosunu Christopher McQuarrie'ın yazdığı, Bryan Singer'ın yönettiği 1995 yapımı 2 Oscar ödüllü filmde Kevin Spacey, Kevin Pollak, Benicio Del Toro, Gabriel Byrne ve Stephen Baldwin rol alıyor. IMDB sitesine ait Top 250 listesinde üst sıralarda yer alıyor.
Kısaca bahsetmek gerekirse limanda meydana gelen bir patlamadan kurtulan iki kişiden biri olan fiziksel özürlü Verbal Kint ( Kevin Spacey ) polis tarafından sorguya alınınca altı hafta öncesinden başlayan bir suç ve ihanet öyküsünü anlatmaya başlar. İşe altı kişilik bir çete, mafya, uyuşturucu, soygunlar, ihanet ve Kayzer Soze adlı bir Türk karışır. Aslında tüm hikaye Kayzer Soze etrafında ve onu anlatarak geçiyor. Peki kim bu Keizer Soze? Söylendiğine göre Türk’müş. Babasının Alman olduğu söylenir. Kimse onun gerçek olduğuna inanmaz. Kimse onunla direkt olarak çalışan, onu tanıyan ya da gören birini bilmez. Kobayashi'ye göre herhangi biri Soze için çalışabilirdi.Bilemezsin. Bu da onun gücüydü.Şeytanın yaptığı en büyük kurnazlık tüm dünyayı yaşamadığına inandırmakmış. Bu şekilde anlatmaya başlıyor Verbal Kint olayları. Başlangıcından beri neye inanıp neye inanmayacağınızı sorguladığınız ama son ana kadar bir sonuca varamadığınız akıcı ve akılcı bir senaryo ile sürükleyici ve de en güzel ve şaşırtıcı final sahnelerinden birine sahip filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Hele ki koleksiyon sahiplerindenseniz arşivinizde mutlaka olması gereken bir film.

* (Olağan Şüpheliler)

2 yorum:

  1. Müthiş bir film. Her oyuncunun tek tek şahne oynadığı ama en sevdiğim adamlardan biri olan Kevin Spacey'nin müthiş ötesi bir rol çıkardığı tekrar tekrar izlenecek bir film. Hala izlemeyenler varsa kesinlike tavsiyedir..

    YanıtlaSil
  2. Özellikle muhteşem bitirişinin hatırına o noktaya nasıl geldiğini anlamak için tekrardan seyrettirecek güzel bir film

    YanıtlaSil